Najlepsze przepisy na desery cytrynowe

Desery cytrynowe to najsmaczniejsze i najbardziej orzeźwiające przepisy na desery. Robiłam ten przepis już wcześniej i jest on hitem wśród wszystkich. Zapach świeżo wyciśniętego soku z cytryny jest czymś, czego nie da się opisać.

Dziś podzielę się z Tobą najlepszymi przepisami na desery cytrynowe, które możesz wypróbować w domu. Zakochasz się w każdym z nich.

Ciasto mżawka cytrynowa

Składniki:

– 1 szklanka masła

– 2 szklanki cukru

– 2 jajka

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 2 filiżanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki soli

– 1 filiżanka mleka

– 1 ½ szklanki świeżego soku z cytryny

– ¼ szklanki skórki z cytryny

1. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni F. Natłuścić patelnię o wymiarach 9×13 cali.

2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do średniej miski. Odstawić na bok.

3. W dużej misce ubić masło w mikserze elektrycznym na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy, około 5 minut. Dodaj cukier i dobrze ubij. Dodawać jajka, po jednym na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Wmieszać wanilię i sok z cytryny. Zmniejszyć prędkość do niskiej i dodawać mieszankę mąki na przemian z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące. Dodać skórkę z cytryny. Wlać ciasto do przygotowanej formy.

4. Piec do momentu, gdy drewniany szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty, 40 do 45 minut. Studzić w formie na drucianym stojaku przez 15 minut. Przejechać nożem po krawędzi ciasta, aby je poluzować. Odwrócić na stojak i zdjąć papier pergaminowy. Całkowicie ostudzić.

Ciasto Lemon Curd

Składniki:

– 1¾ szklanki cukru

– 3/4 szklanki mąki

– ¾ szklanki mleka

– 1 cytryna, wyciśnięta sok i starta skórka

– 1 jajko

– ¼ szklanki masła

– ½ szklanki twarogu

– 1 skórka do pieczenia

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 375 stopni F.

2. W średnim rondlu połączyć mąkę, cukier i mleko. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotować przez 10 minut. Wymieszać sok z cytryny, skórkę i jajko. Zdjąć z ognia i mieszać z masłem, aż się rozpuści.

3. Wlać nadzienie do lekko natłuszczonej 9-calowej formy do pieczenia.

4. Rozwałkować ciasto i przyciąć tak, aby pasowało do górnej części blaszki. Nałożyć na nadzienie. Przyciąć krawędzie.

5. Piec przez 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni, przykryj brzegi folią.

6. Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut.

7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Posmarować twarogiem.

Ciasto cytrynowe bezowe

Składniki:

– 1¾ szklanki cukru

– 2 filiżanki mąki

– ¾ szklanki mleka

– 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki soli

– 1 filiżanka mleka

– 1 jajko

– 1½ szklanki twarogu

– 1 skórka do pieczenia

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 375 stopni F.

2. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.

3. W małej misce połącz mleko, mleko i jajko. Mieszaj, aż do połączenia. Dodaj do mieszanki mącznej i mieszaj do połączenia. Wlać do formy na pierogi.

4. Piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 350 stopni F.

5. W średniej misce ubij razem pozostałe składniki. Rozprowadź na wierzchu upieczonego ciasta.

6. Piec przez 30 minut.

7. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać z bitą śmietaną.